Maurice Wouters…

MauriceWouters4https://www.teeveegent.be/wp-content/uploads/2016/03/MauriceWouters4-300x200.jpg 300w, https://www.teeveegent.be/wp-content/uploads/2016/03/MauriceWouters4-768x512.jpg 768w, https://www.teeveegent.be/wp-content/uploads/2016/03/MauriceWouters4-650x433.jpg 650w, https://www.teeveegent.be/wp-content/uploads/2016/03/MauriceWouters4.jpg 900w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />
Opname en interview 22/03/2014

Maurice is een graag gezien persoon geweest in het tv programma ‘ Wittekerke ‘, hij was te gast in Gent op Fiesta Europa.
We hadden een exclusief interview met Maurice…. Cyriel de visser.

Een komt binnenkort een fotocollage van Maurits Wouters online…


Hoe ben je eigenlijk zo een bekend figuur geworden:
Ik speelde eerst ‘ Familie – Witse – Thuis ‘ tot ik uiteindelijk bij ‘Wittekerke’ kwam en daar heb ik een tiental jaar kunnen mee doen als Cyriel de visser. Zo kent iedereen mij bij naam als Cyriel. (lach) Ik zal zeggen he ‘Cyriel’ is mijn tweede voornaam geworden, ik kijk soms zelfs raar op als iemand me roept Maurice, ik ben zodanig gewoon dat de mensen Cyriel zeggen tegen mij alsof het mijn echte naam is. Dat is zo een beetje gelijk aan de tijd van Pastoor Munte, als je in een serie zit word die naam als acteur van een typetje snel overgenomen.

Hoelang ben je nu bezig met uw carrière als acteur * zanger * straatmuzikant
Ik ben begonnen als acteur in een amateursgezelschap wat dikwijls onderschat word door het publiek. Want het woord amateur wil niet zeggen dat die mensen niets kunnen hé. Dan ben ik naar een semiprofessioneel overgestapt en later dan als fulltime acteur. Wat altijd gepaard gaat is dat er u iemand ontdekt en met een tikkeltje geluk word dat je ontdekt word. Ik ben nu als acteur een twintigtal jaar bezig en heb er nog altijd zin in.

Ben je dan al twintig jaar bezig als acteur bij TV
Ja dat zal zo iets zijn, maar ja dat begint heel langzaam he om een bekend figuur te worden. Dat is eens een gast rolletje hier en eens daar en zo begint dat hé. Toen heb ik ook de Gaston Berghmans leren kennen, zo heb ik dan van het NTG een rol zoals in Thuis gekregen als commissaris waar ik zo een vijfentwintig keer in beeld ben geweest in die tijd en de rol is verdwenen door het feit dat de politie agent uit de serie verdween he. Ik heb dan toen ook Nolle Versyp leren kennen wat een hele professionele aangenaam mens was en ik mag zeggen en dat doet me wel plezier omdat ik daar nog zoveel van heb kunnen leren. Als zo een mens na een opname zeggen en dat was de eerste keer dat ik Nolle Versyp inlevende lijve voor mij zag u een pluim gaf. Hij stond na een opname achter mij en kwam me proficiat wensen met tranen in zijn ogen en zei tegen mij ‘Maurice je hebt mij ontroerd’ en dat heeft me heel diep geraakt toen zegt Maurice en had zelf de tranen in de ogen. MauriceWouters11https://www.teeveegent.be/wp-content/uploads/2016/03/MauriceWouters11-300x200.jpg 300w, https://www.teeveegent.be/wp-content/uploads/2016/03/MauriceWouters11-768x512.jpg 768w, https://www.teeveegent.be/wp-content/uploads/2016/03/MauriceWouters11-650x433.jpg 650w, https://www.teeveegent.be/wp-content/uploads/2016/03/MauriceWouters11.jpg 900w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />

Bent u toen ook naar school gelopen bij Herman Teirlinck
Ik heb noch conservatorium gedaan noch andere opleidingen gedaan en ik moet zeggen ik heb geen nare ervaringen gedaan maar kreeg wel positieve reacties in de plaats. Ik mag uit de woorden citeren van Gaston Berghmans die je spontaan zegt: ‘Maurice ik snap niet waarom ze u niet méér vragen voor een rol’ wij hadden elkaar vroeger moeten leren kennen want jij speelt uit de buik , gij speelt uw rol niet maar je bent die persoon! Ik en Gaston zaten eigenlijk op de zelfde golf lengte als het op acteren aankwam. Als zo iemand dat tegen je zegt he, dat doet natuurlijk enorm veel deugt, maar in dat wereldje word je dan toch geweerd zonder te veralgemenen. Ik denk dat het vooral is van uit het standpunt ‘die moest zo eens te veel in de belangstelling komen te staan’.

Uw grote kas kraker was wel Wittekerke
Ja, dat is dan ook heel toevallig gekomen he dat tikkeltje geluk moet je hebben. Als er bijvoorbeeld niemand zit in de theaterzaal dat u smoeleke kan gebruiken en uw timbre en manier van spelen goed zit komt ge niet met uw smoeleke op tv om in een serie mee te spelen als ik het zo mag uit drukken.

Was de rol Cyriel de visser op u geschreven voor Wittekerke
Er zijn er veel die dat zeggen en denken maar ik heb er een ander visie over, gelijk welke rol die je intens speelt word zogezegd op uw lijf geschreven. Zo de verwoording van ‘het is op uw lijf geschreven’ is uiteraard een bevestiging van potverdorie het speelt het heel goed. Elke rol en gelijk wie je legt er altijd een stukje van je zelf in maar ik ben wel iemand en dat is met theater, tv of met mijn orgeltje zo en dat heb ik van mijn vader dat ik dus voor twee of vijfhonderd man speel dat je daar zodanig in op gaat dat men op de lange duur zegt jij speelt dat niet maar je bent het. Dat aspect beleeft iedereen op een andere manier, ik doe het zo en zeg niet dat dit het beste is maar iedereen speelt op zijn eigen manier en legt er zijn eigen innerlijke en emotionaliteit in. MauriceWouters12https://www.teeveegent.be/wp-content/uploads/2016/03/MauriceWouters12-300x200.jpg 300w, https://www.teeveegent.be/wp-content/uploads/2016/03/MauriceWouters12-768x512.jpg 768w, https://www.teeveegent.be/wp-content/uploads/2016/03/MauriceWouters12-650x433.jpg 650w, https://www.teeveegent.be/wp-content/uploads/2016/03/MauriceWouters12.jpg 900w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />

Je hebt ook al een mooie leeftijd, zou je nu nog een rol durven aanvaarden
Awel ik ga je daar direct op antwoorden se zegt Maurice lachend, ik ben er 69 geworden. En ja natuurlijk met graagte zou ik dat nog willen doen, ik voel me nog niet oud hoor. Ik zal misschien selectiever zijn dat in feite dat woord aan geen kanten aan bod komt. Om u een voorbeeld te geven kreeg ik twee jaar geleden een aanbod om een rol in een film te spelen in samenwerking met RTBF en ARTE en dat was voor een kortspeelfilm, dat was dan drie weken opname in Nieuwpoort en dat was met drie personen. Het scenario was geschreven op basis van realiteit van een jongen van veertien die dus aan één oog kanker had en die voor het eerst zijn grootvader zag. De grootvader zou ik gespeeld hebben en dat schepte een klein beetje aan de rol van Wittekerke maar dan een heel klein beetje want ik wil geen verband leggen. Het was dus een één zaad die een beetje onder een vorm van doorsnee eenzaamheid en alzheimer had zowat in die richting ja. Met een bootje in Nieuwpoort op de dijk, eigenlijk aan de dok waar nog tal van bootjes liggen en hij zou ooit nog een reis maken wat niet gemakkelijk was. Ik heb het scenario thuis nog liggen zegt Maurice een pracht van een verhaal, je mag één ding niet vergeten dat een film niet het zelfde is als een theater spelen. Net in die drie weken van opname had ik twee contracten voor een home, en zal eerlijk zeggen ‘ik kon die menskens ook niet in de steek laten’ en heb de rol niet aanvaard. Eerlijk gezegd ik had spijt dat ik de rol niet kon aanvaarden maar ja ik had dan wel de keuze. Ik heb zeker geen spijt dat ik nee gezegd heb maar mijn woord was aan dat home gegeven en beloofd. Heel wat professionele mensen hebben nog tegen mij gezegd ‘Gij grote stomme kloot ‘ waarom heb je dat niet gedaan. Een afspraak afzeggen kan ik niet over mijn hart krijgen zo ben ik nu éénmaal als Maurice of Cyriel.

Is Maurice of Cyriel een man met het hart op de juiste plaats
Ik ben een mens zoals iedereen, ik ben wie ik ben en reageer zoals ieder ander mens. Ik heb ook goede en slechte dagen en dat moet je erbij nemen. Ik hou ook altijd rekening met andere mensen net zoals met u Mario als reporter, ik heb ook fouten en gebreken anders zou ik geen mens zijn hé.

We zien je nu veel als straatmuzikant, hoe ben je daartoe gekomen
Dat is eigenlijk om kort te zijn met een advertentie in de krant begonnen, het klinkt bijna komisch en er stond een draai orgeltje te koop. Nu moet je weten, kennissen van mijn vader die schuin tegen over mijn ouders woonden dat was de zoon van een orgelbouwer. Ik had er toen niet aangedacht en in die tijd was ik met een volks groepje bezig. Ik heb altijd een vorm van interesse gehad voor orgelmuziek, toen zag je nog in de tijd een draai orgeltje met een aapje erbij en dat sprak aan en nu nog altijd bij de mensen. Ik belde voor die advertentie en dat was een dame en was alleen gekomen en samen met haar man deden die altijd festivals. Ze zocht iemand voor dat draai orgeltje maar eigenlijk had ze mij er graag bij gewild. Het was wel een heel sympathieke vrouw maar ik heb ze achteraf nog twee maal gehoord telefonisch maar door het feit dat ik niet wilde bij het tweede vraag van haar heeft ze het orgeltje toch maar niet verkocht. Ze had ergens ook het juiste hart op de juiste plaats om die dingen verder te laten leven. Het was bijna tragisch komisch dat voorval maar zo is eigenlijk de stap naar mijn draai orgeltje gestart. Ik had er mijn tanden in gezet en bij de buur van mijn ouders gegaan die orgels maakten. Dat koste toen serieus wat geld om zo een orgeltje in bezit te hebben toen. In de jaren negentig was ik nog niet bereid om een eigen orgeltje te kopen, mijn eerste draai orgeltje heb ik uit ter hand mogen kopen. Een koppeltje verkocht mij dat orgeltje toch, en zijn vrouw zei tegen haar man ‘zeg als er nu één is aan wie je uw orgeltje gaat verkopen zal het toch we laan Maurice zijn hoor’ je kent zijn ouders. Ik heb nu momenteel drie orgeltjes in mijn bezit maar dat eerst doe ik nog niet zo maar weg want heb er zelf grote herinneringen aan. Er zit historie in en een levens verhaal aan verbonden en daarom blijft het zolang mogelijk in mijn handen. En zo is mijn leven begonnen en een richting ingegaan en van het één is het ander gekomen he. Ja dat stimuleert met wel die reacties langs de straat van de mensen en ze zeggen altijd ‘kijk dat is die van Wittekerke Cyriel’ en dan voel ik me altijd happy. MauriceWouters6https://www.teeveegent.be/wp-content/uploads/2016/03/MauriceWouters6-300x200.jpg 300w, https://www.teeveegent.be/wp-content/uploads/2016/03/MauriceWouters6-768x512.jpg 768w, https://www.teeveegent.be/wp-content/uploads/2016/03/MauriceWouters6-650x433.jpg 650w, https://www.teeveegent.be/wp-content/uploads/2016/03/MauriceWouters6.jpg 900w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />

Ben je nu altijd op straat te zien
Ik ben nu vijftien jaar met het draai orgeltje bezig, nee ik ben niet altijd op straat te zien maar ik moet zeggen dat de respons er wel is en mensen me contacteren om in hun straat met mijn orgeltje te komen staan. Ik ben graag onder de mensen want zij zoeken altijd contact met het orgeltje, zowel voor een foto of om informatie te vragen en dat contact is zalig om met mensen te praten. Ik besta dit jaar vijftien jaar met m’n orgeltje, nee ik ga niets speciaals doen en dat moet ook niet he.

Wat zou je graag nog willen verwezenlijken of willen zien gebeuren
Hoch Mario dat is nu een moeilijke vraag jongen, ik ben negenenzestig jaar he en op de eerste plaats zou ik willen zeggen… ja verdorie ik weet het niet zo eigenlijk. Ik heb geen bepaald doel met het orgeltje bijvoorbeeld, ik denk dat ik al zoveel heb mogen bereiken en ik heb iemand leren kennen en dat komt op de eerste plaats en daarmee ben ik zeer gelukkig. We zijn nu elke dag samen, samen naar optredens of theater gaan of naar de markt samen. Mijn partner is ook muzikaal aangelegd en dat is heel plezant als ze ook de zelfde interesses heeft zoals ik.

Hoe ben je aan die Fiesta Europa gekomen
Wel het eerste contact was vorig jaar spontaan toen ik aan in een taverne in Nieuwpoort zat te spelen. Een zekere Werner organisator van Fiesta Europa contacteerde mij om daar te komen spelen. Ze vroegen dan achteraf om ik drie weken later kon komen spelen op de Kouter, en ja zo ben ik terecht gekomen in Gent. Ze zeiden ja voor Fiesta Europa dat is niet iets gewoon maar er is markt en met van allerlei kraampjes. Juist en dat heb ik geweten want Fiesta Europa is gekend ver buiten Gent hoor want we staan vier dagen in Gent op de markt. De organisatoren zegden me ‘Cyriel jij bent een meer waarde aan het gebeuren’ wat niet wil zeggen dat ik de markt ben he nee nee totaal niet want er zijn nog andere muzikanten op de markt aanwezig hé. Maar ik sta waarschijnlijk goed op de markt.

Je woont nu aan de kust
Ik ga in de loop van dit jaar laat het ons zo zeggen, er staat geen dag op maar we gaan stilletjes aan de overgang maken om aan de kust dagelijks te zijn in ons eigen stekje. Mijn orgeltjes zitten al aan de kust (lach) ik ben niet gehaast en we nemen onze tijd om volledig naar de kust te verhuizen. We gaan niet naar Wittekerke maar naar Nieuwpoort hahaha. Voor mij telt nu ook de gezondheid wat niet wil zeggen dat ik stil ga zitten nee, ik ben nu bezig met Ierse liedjes in te studeren, ook de Franse chansons en Nederlandstalige liedjes komen zeker aan bod. Ik heb ook klein kunst liedjes maar ik noem het anders Verhalende liedjes, de meeste mensen hebben precies wat schrik van het woordje kleinkunst en daarmee noem ik het anders. Ik breng de liedjes op mijn manier, ik doe er een verhaaltje rond, geef de tekst warmte zodanig dat de mensen de tekst goed begrijpen en dat is wat ik doe. Soms vragen de mensen aan mij ‘ wat doe je nu liever ‘ theater, zingen of acteren. Ik kon er niet op antwoorden want mensen entertainen is een zalig gevoel. Wat het moeilijkste is spelen voor tv op, als je vandaag in een scene bezig bent met emotie of zo en je verlaat het café van Wittekerke moet je enkele weken later weer dat zelfde gevoel creëren zoals je die dag het café verliet anders klopt het aan geen kanten he. Dat is pas een moeilijkheid en daar staan niet veel mensen bij stil want de afleveringen gebeuren wekelijks ook op een andere locatie.
Mijn levens Elexier is mijn orgeltje en daar voel ik me goed bij zegt Maurice. Ik heb een goede band en ben te gast bij orgelbouwer De Cap uit Herentals die in mei een grote opendeur geeft en is volop bezig met Guido Belcanto en circus Rinaldo. Dat is echt plezierig werken als je met deze mensen samen iets doet.

Aan het afronden
We hebben samen met Maurice (Cyriel) en Mia het gesprek afgerond en zijn laatste reactie was ‘u bent een spontane man en ik wens zeker De Gensche Gazette’ zoals u dat zegt nog zéér veel succes toe. We hebben met ons trio hier een mooie namiddag gehad, een leuk interview en we drinken samen nog een lekkere koffie met…. Graag tot de volgende ontmoeting.

 
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]